Založili sme si vlastnú internú knižnicu

V dôsledku pandémie a nútenej zmeny našich projektových aktivít sme „vytiahli zo šuflíka“ náš zámer, založenie knižnice pre nás, naše členské a pozorovateľské organizácie, prípadne našich partnerov. Jednoducho povedané pre mladých ľudí, s ktorými spolupracujeme a navzájom sa podporujeme v napredovaní a zlepšovaní svojich schopností, zručností a hlavne praktických skúseností.

Využili sme preto dotáciu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a ako náhradnú aktivitu a ušetrené financie, ktoré sme nemohli použiť na naše pôvodne plánované pobytové vzdelávanie, či už členských organizácií alebo zástupcov Krajskej rady žiackych školských rád Košického kraja.

Uvedomujeme si, že čítanie kníh rozvíja naše myslenie, zvyšuje sebavedomie, robí nás empatickejšími, zvyšuje naše vedomosti a preto sme sa rozhodli pre tento krok. Veď je množstvo citátov o tom vyberáme niektoré z nich:

„Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“
– Jeanette Winterson

„K dobrej knihe treba dobrých čitateľov.“
– Victor Hugo

„Slová nás vždy vzrušia. Dôležité však je, aby nás zmenili.“
– Konfucius

„Zo všetkých vecí na svete mám najradšej knihy.“
– Nicola Tesla

„Nemám svoju obľúbenú knihu. Mám ich stovky.“
– J.K.Rowlingová

„Kniha je záchranné koleso samoty.“
– Ramón Gómez de la Serna

“Bol som primladý, aby som vedel, ako ju milovať”. Antoine de Saint-Exupéry, The Little Prince

„Bojte sa človeka, ktorý prečítal iba jednu knihu.“
– Charles Bukowski

„Tvoja knižnica je tvojím rajom.“
Erasmus Rotterdamský

„Somár, ktorý nesie veľa kníh, nie je ešte učený.“
– dánske príslovie

„Existuje toľko kníh, že nemá zmysel čítať tie, ktoré nás nudia.“
– Gabriel García Márquez

„Ak sa nedá s potešením knihu čítať znovu a znovu, nie je užitočné ju čítať vôbec.“
– Oscar Wilder

Aj pre tieto dôvody sme si vytvorili vlastnú knižnicu odbornej a motivačnej literatúry, ktorú máme v pláne pravidelne rozširovať a obohacovať o nové tituly.

Dajte nám tipy na kvalitný materiál, ktorým obohatíme našu knižnicu a ktovie, možno aj ty raz prídeš k nám a jednu si vypožičiaš 😉

Výsledok toho ako sme to naaranžovali môžete vidieť tu na tejto fotografii.

Prihlasovací formulár na dostupné knihy nájdete TU.

Prehľad dostupnej literatúry, nájdete tu…

Veríme, že sa nám týmto počinom podarilo vytvoriť ďalší benefit pre členské a pozorovateľské organizácie. Umožníme im zapožičať si odbornú a motivačnú literatúru, čím veríme, že dosiahneme zvyšovanie kompetencií jednotlivých zástupcov organizácií ako aj jednotlivcov pri príprave na ich spoločenský a pracovný život. Veríme, že to bude to mať nepriamy pozitívny dopad na prácu s mládežou v kraji. 

Táto aktivita bola podporená z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.“

Post Author: Marián Švekuš