KONFERENCIA #DOTVORME SVOJ KRAJ – MICHALOVCE (Séria konferencií mládeže 2019)

11. decembra 2019 sme zavítali do Michaloviec s takýmto cieľom:

Vytvoriť priestor na komunikáciu a networking (sieťovanie) organizácií, aktívnych mladých ľudí či dôležitých dospelých, ktorí môžu mladým ľuďom pomôcť zlepšiť ich podmienky a prostredie, v ktorom sa rozvíjajú a jedného dňa budú platnou súčasťou našej spoločnosti. Inými slovami, vytvorili sme priestor pre mladých aj dospelých, aby sa na jednom mieste navzájom stretli a prípadne aj spoznali, ak ešte dovtedy o sebe nevedeli.

Sleduj VIDEO: Konferencia mládeže v Michalovciach 2019

Účastníkmi konferencie v Michalovciach, ktorá bola pod záštitou Úradu Košického samosprávneho kraja boli najmä žiaci z týchto škôl:

Obchodná Akadémia,
Stredná zdravotná škola,
SOŠ obchodu a služieb,
Gymnázium Pavla Horova,

a ďalší vážení hostia nižšie spomenutí v článku.

Počas konferencie sme dali mladým ľuďom za úlohu napísať nám, čo sa im v meste Michalovce a jeho okolí páči a čo im naopak chýba. Mladí ľudia väčšinou z okolitých obcí nám napísali, že sa im páčia vianočné trhy, výzdoba, športové podujatia, kultúra, tanečné súbory aj ľudová hudba. Na druhej strane sa vyjadrili, že im v meste chýba viac obchodov zameraných na oblečenie pre mladých. Keďže väčšina z nich dochádzajú do okolitých obcí, museli sme náš program skrátiť a upraviť ho. To ale nič nemenilo na skvelej atmosfére, ktorá sa počas pár hodín vytvorila. Tí čo ostali, neľutovali. Ostatných veľmi mrzelo, že musia odísť skôr, ale že im následne nejdú žiadne spoje. Zaujímavé zistenie hneď na úvod, čo poviete ?

V programe konferencie sme teda museli urobiť zopár kozmetických zmien. Po úvodnom príhovore našej šarmantnej moderátorky Mišky sa po ospravedlnení vedenia mesta Michalovce, ktoré bolo tiež pozvané, ujal slova zástupca dôležitých dospelých pán Milan Kaplan, aktuálne asistent poslanca NR SR, poslanec Košického samosprávneho kraja a poslanec zastupiteľstva mesta Michalovce, ktorému oblasť mládeže nielen v meste, ale aj v kraji nie je ľahostajná. Potvrdil to svojou už druhou účasťou na našej konferencii.

Následne sme v prvom bloku na tému ako byť aktívny dostali tipy od Jakuba Szepesgyorkyho (Regionálne Centrum Mládeže Košice, Change Your Self OZ), ktorý nám vysvetlil, čo je to Erasmus+, prečo ísť do zahraničia, kde a ako sa naň hlásiť.

V druhej prezentácií prvého bloku sme si povedali o tom, kde napríklad sa môžeme ako mladí zapojiť a ako tráviť čas aktívne v prospech spoločnosti. Odpoveď, ako na to, nám dali napríklad žiaci Gymnázia Pavla Horova (GPH) v Michalovciach, menovite Kristína Gaľová, Katarína Herzanych a Nikolas Kapko zo Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach, ktorí prezentovali účastníkom konferencie činnosť Krajskej rady žiackych školských rád, ich aktivity a tiež fungovanie ich Žiackych školských rád. Za školu Gymnázium Pavla Horova nás osobne poctila účasťou pani riaditeľka Mgr. Katarína Olšavová, ktorej zvlášť ďakujeme, že si našla čas a aj napriek nabitému programu prišla povzbudiť mladých a prispela tak do diskusie.

Treťou prezentáciou sme chceli poukázať a trocha aj upozorniť účastníkov konferencie na zlé návyky a nesprávny životný štýl mladých ľudí formou prezentovania výsledkov štúdie HBSC (HEALTH BEHAVIOUR IN SCHOOL – AGED CHILDREN) v podaní psychologičky Mgr. Veroniky Pastrnákovej (psychologička na Gymnáziu Alejová v Košiciach a pracovníčka v Slovenskej Akadémii Vied). Štúdia sa uskutočňuje v spolupráci so Svetovou Zdravotníckou Organizáciou v 43 krajinách už od roku 1983 a hovorí o zdraví a so zdravím súvisiacom správaní 11-, 13- a 15-ročných školákov, ktoré je veľmi podobné aj správaniu u mladých ľudí nad 15 rokov. Horná hranica sa neuvádza ale máme pocit, že k podobnému správaniu sa uchyľujú aj dospeláci.

Aj keď sa nám už zopár mladých ľudí rozutekalo (dôvod sme spomínali vyššie), stále nás bolo dosť na to, aby sme si spravili takúto spoločnú fotečku, po ktorej sme si dali krátku občerstvovaciu pauzičku na doplnenie sacharidov prospešných pre náš mozog, aby sme sa vládali aktívne zapájať do diskusií 😉

V druhom bloku si pre nás Mariannka Potanovičová (predsedkyňa Rady mládeže Prešovského kraja) pripravila súťažný hravý kvíz, ktorý bol zameraný na Žiacke školské rady a ich fungovanie. Poprosili sme skúsenejších kolegov zo susedného kraja, aby sa s nami podelili o ich skúsenosti. Veď predsa sme vychodňare. A kec sebe my nepomožeme, ta chto tedy 😀

Tretia a posledná časť programu patrila panelovej diskusii, v ktorej na otázky moderátorky Michaely Segeďovej odpovedali rečníci:

Jakub Szepesgyorky (zástupca RCM Košice, zakladateľ Change Your Self a Erasmus+ nadšenec),
Katarína Herzanych (zástupkyňa Žiackej školskej rady (ŽŠR) na Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach a Krajskej rady žiackych školských rád Košického kraja (KRŽŠRKK),
Nikolas Kapko (zástupca ŽŠR na Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach a člen KRŽŠRKK)
Milan Kaplan (aktuálne asistent poslanca NR SR, poslanec Košického samosprávneho kraja a poslanec zastupiteľstva mesta Michalovce)
Veronika Pastrnáková (psychologička na Gymnáziu Alejová v Košiciach a pracovníčka v Slovenskej Akadémii Vied)

Všetkým, ktorí sa do diskusie zapojili, by sme týmto chceli špeciálne poďakovať. Ďakujeme tiež Zemplínskemu osvetovému stredisku za poskytnuté priestory, Krajskej rade žiackych školských rád a Lenke Copkovej za externú pomoc s prípravami.

Vďaka patrí tiež Andrejovi Zelencovi, nášmu kameramanovi, za super video. Čekujteho, zdieľajte a lajkujte, ak sa vám páči 🙂 Tiež Martinovi Kuskuličovi za jeho podporu a pomoc pri logistike dôležitých účastníkov konferencie. Na záver chceme poďakovať aj pani učiteľkám Mgr. Eve Tomkovej, Mgr. Nikole Pčolkovej a Mgr. Bianke Hrindovej, ktoré tiež prijali naše pozvanie, našli si čas a prišli aj so svojimi žiakmi.

A na záver už len pár slov, držíme mladým z Michaloviec a okolia palce a tešíme sa na ďalšie stretnutie s vami ;).

Vidíme sa ešte:

• dňa 12.12.2019 (štvrtok) v Sobranciach
• dňa 17.12.2019 (utorok) v Spišskej Novej Vsi
• dňa 18.12.2019 (streda) v Trebišove
• dňa 19.12.2019 (štvrtok) v Košiciach

Autori príspevku: Miška & Majo

Post Author: Marián Švekuš