PRIPRAVUJEME NOVÚ AKTIVITU V NAŠOM KSK – SÉRIA VZDELÁVACÍCH WORKSHOPOV PRE MLADÝCH

Po niekoľkých rokoch komunikácie a sieťovaní mladých ľudí a organizácií pracujúcich s mládežou v košickom kraji, ktorí prejavili záujem angažovať sa vo veciach verejných vo svojom okolí sme došli k záveru, že je potrebné týmto mladým dopomôcť a ponúknuť im možnosť získať vedomosti a zručnosti, ktoré by im pomohli k efektívnejšej a zábavnejšej angažovanosti ako ukazuje bežná prax.

Tak sme tento rok prišli s novou aktivitou, ktorá má pomôcť mladým ľuďom dotvoriť samých seba do takej podoby aby prostredníctvom našich aktivít získali schopnosti, zručnosti a vedomosti, ktoré im umožnia byť užitočnejší pre spoločnosť. A samozrejme aby mali so seba dobrý pocit, že priložili ruku k dielu. Chceme mladým odovzdať nielen naše skúsenosti ale postupne aj skúsenosti odborníkov z rôznych oblastí, čím by sa mal zvýšiť a zároveň zefektívniť ich prístup k veciam verejným, k tomu čo sa deje okolí nich a čo ich v každodennom živote môže ovplyvňovať.

Séria pravidelných workshopov bude reagovať na potreby mladých ľudí, prípadne individuálne potreby jednotlivých organizácií pôsobiacich v jednotlivých okresoch Košického kraja.

Chceme touto aktivitou:

1) zvýšiť povedomie o aktívnom občianstve u mladých vo všetkých okresoch KSK,

2) vytvoriť priestor mladým z rôznych miest prezentovať svoju činnosť a zdieľať tak svoje aktivity a plány nezapojeným rovesníkom a tiež dôležitým dospelým, ktorí môžu zlepšiť prostredie pre mladých v ich meste obci, v ich okolí.

3) zozbierať podnety a potreby od mladých zo všetkých kútov KSK. Veríme, že nám to umožní dozvedieť sa o špecifických problémoch a potrebách v jednotlivých okresoch KSK a tak efektívnejšie nastaviť spoluprácu.

Cieľom je aby v každom okresu fungovala nejaká organizácia formálna či neformálna s ktorou budeme môcť spolupracovať a budeme tak spoločne zlepšovať prostredie pre mladých ľudí v Košickom kraji aby sa tu cítili dobre aby vedeli o možnostiach, ktoré sú pre mladých vytvorené a aby ich aj využívali.

Aby sme sa teda pohli ďalej zorganizovali sme 17. marca 2019 prvé pracovné stretnutie s 9 dobrovoľníkmi z mesta Rožňava, Michalovce a z Košíc. Z ostatných miest zo Spišskej Novej Vsi a Sobraniec sa nám ospravedlnili ale, že máme s nimi počítať a informovať ich o výstupoch so stretnutí.

Vytvorili sme si plán aktivít tak držte palce aby sme ho aj naplnili 😉

  1. Názov a logo workshopov
  2. témy jednotlivých workshopov, keďže sme sa nezhodli a neuzavreli v akých oblastiach by sa radi mladí zlepšovali
  3. zabezpečiť školiteľov / lektorov na jednotlivé vybrané témy
  4. miesto a termíny
  5. manuál ako workshopy zorganizovať.

Post Author: Marián Švekuš